Zaživite svoje življenje po zdravi pameti.

Zdi se, da v sodobnem času obstajata le dve skrajnosti. Pehanje za materialnimi dobrinami čez vsako mero zdravega okusa in pameti, potrošništvo – a hkrati ves čas občutek izpraznjenosti, iskanje smisla in zavedanje, da smo zgolj “mašine”, ki poganjajo kapitalistično naravnani svet okoli nas. Nikoli ni dovolj, nikoli nismo dovolj popolni, dovolj mladi, lepi, uspešni, bogati.

Druga skrajost, ki se razrašča v sodobni družbi pa je pretirana poduhovljenost, ki je včasih fanatična, spet drugič komična. Vsepovsod okoli nas so takšni in drugačni guruji in duhovni vodje, life coachi, odkrivamo reinkarnacije, potovanja v prejšnja življenja, pogovarjamo se z mrtvimi in angeli. Goreče zagovarjamo presnojedstvo, rastlinojedstvo, odkrivamo kalčke, super hrano iz 4000 km oddaljenih držav, meditiramo in smo nasploh v vseh pogledih “razsvetljeni”.

Kam je šla zdrava pamet, kakršne našim dedkom in babicam ni manjkalo? Zakaj si življenje kompliciramo, namesto, da bi si ga poenostavili? Zakaj izgubljamo denar in čas v nakupovalnih centrih za neumnosti, za predmete, ki jih ne potrebujemo, če lahko enostavno in napol zastonj naredimo veliko tega tudi sami? Predmeti, ki jih posedujemo, nas ne osrečujejo. Osrečujejo nas lastne izkušnje. In to je portal zdravorazumskih in izkušenj.

Po zdravi pameti se bomo praktično, poceni, zabavno in kreativno lotevali:

Zdravja. Kaj lahko zase in za svoje zdravje naredimo sami ali doma. Kako se po zdravi pameti gibati, prehranjevati in kako ohranjati mentalno zdravje, čilost in zadovoljstvo. Kako ostanemo ali postanemo optimisti

Hrane. Slastno, enostavno, zdravo, poceni hitro in domače. Ideje za sezonsko kuho, za izbirčne in manj izbirčne, za tiste, ki so na krožnikih naveličani “klasičnega repertoarja”. Iz sestavin, ki jim imamo bolj ali manj vsi doma. Večinoma zdravo, včasih pa se bomo na to enostavno popolnoma požvižgali. Bodimo pošteni – torta je torta, mora biti sladka in mastna in slastna. In ni ga čez malo zaseke v praženem krompirju. Tu in tam pa bomo na krožnik naložili tudi kaj eksotičnega.

Doma. Dom ni le prostor, v katerem bivamo. Dom je tudi naš vrt, naša terasa in dom smo predvsem  ljudje, ki v njem prebivamo. Naj bo dom ogledalo nas samih in ne bodimo sužnji lastnih domov. Poenostavimo si vse – od opremljanja, pa do pospravljanja. Znebimo se nepotrebne navlake in privarčujmo tam, kjer je to mogoče. Izdelajmo si hitro in enostavno kaj tudi sami.

Lepote. Oh, ta lepota. Precenjena. A, podobno kot pri denarju, je vseeno bolj fino, če je. Hitri, poceni in preprosti lepotni triki. Ličenje, frizure, stiliranje – uporabimo to, kar imamo doma. Če nimamo – ekonomični nasveti kaj in zakaj kupiti. Pa po zdravi pameti. Neumnih lepotnih trendov se ne bomo niti lotevali.

Želim vam veliko zabave in veselja ob prebiranju spletnega portala. Naj vam olajša življenje v vseh pogledih in naj vam poenostavljene rešitve prinesejo tistih nekaj dodatnih minut ali cekinov, ki jih boste koristno porabili za stvari, ki vas osrečujejo.

Avtorica spletne strani: Nina Maurovič

Advertisements