Keto kruh – poceni in dober

LCHF ali keto prehrana je v zadnjem času izjemno popularna. Po domače to pomeni, da iz prehrane skoraj povsem izključimo ogljikove hidrate, znatno pa povečamo predvsem vnos maščob in beljakovin. Telo preklopi v ketozo, to je stanje, ko kot vir energije izkorišča maščobo in ne ogljikove hidrate. Ne bom pametovala o tem, kako zelo je to koristno za naše zdravje, ker nisem zdravnik, dejstvo pa je, da v sodobnem času zaužijemo preveč ogljikovih hidratov in da je še sto let nazaj človek naravno imel skozi leto obdobja, ko je, milorečeno stradal (zgodnja pomlad) in telo naravno izpostavil ketozi, ki baje telesu zelo koristi.

Če se prehranjujemo po LCHF dieti, ne občutimo kakšne posebne lakote, zatakne se predvsem pri kruhu. Kako namreč speči kruh brez moke? Obstaja veliko receptov za keto kruh, ki pa so, vsaj kar sem jih preizkušala sama, preveč kokosovi, mastni, bananasti, oreščkasti ali enostavno predragi. Zato vam ponujam recept za LCHF kruh, ki je pravemu kruhu tako po okusu, kot po teksturi, zelo podoben. Gre za “temno” različico kruha, bogato z vlakninami.

Potrebujemo:
6 jajc
80 g drobno mletih otrobov (kar v multipraktik ali blender z njimi)
80 -100 g drobno mletih sončničnih semen (kar v multipraktik ali blender z njimi)
250 g ricotta sira oz. albuminske skute, funkcionira celo s kislo smetano
1 pecilni prašek
2 žlici masla
ščep soli
Po želji nekaj grobo sesekljanih orehov ali bučnih semen …

Postopek:
Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. Albuminsko skuto (ricotto), rumenjake, sol, stopljeno maslo in pecilni prašek z ročnim mešalnikom stepamo, dokler ne dobimo gladke mase. Vmešamo še otrobe, sončnična semena in po želji orehe. Dodamo polovico snega beljakov in rahlo umešamo. Dodamo še preostanek in rahlo umešamo. Stresemo v pravokoten pekač, obložen s peki papirjem in pečemo cca pol ure na približno 200 stopinj. Preverimo kot pri kolačih – zobotrebec zapičimo v kruh in če je, ko ga izvlečemo, suh, je kruh pečen.

Iz navedenih sestavin spečemo kruh, ki ga je dovolj za cca dvajset rezin. Odlično se obnese kot kruh za sendviče, tudi za toaste in nasploh fantastično nadomesti konvencionalen kruh.

Pa dober tek!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s