Noro: najbolj učinkovito čistilo za dom? Avtošampon!

Nenagradno vprašanje: česa v stanovanju reeees ne marate čistiti? Verjetno ne zgrešim preveč, če ugibam, da so to okna? Pa kuhinjske fronte? In bela notranja vrata. Pa recimo zamazane kljuke in vrata omar? Kaj pa tla, keramična, popacana in pokapljana z lepljivim sokom ali maščobo? Za vse to in vsako izmed teh reči posebej obstaja cel spekter specializiranih čistil. Ne bom rekla, da so slaba, a jih z levo roko premaga eno samo čistilo. In to je? Avtošampon!

Od moških se lahko ženske (če smo pametne) kdaj tudi marsičesa naučimo. Tudi pri hišnih opravilih. Ženske rade stvari zakompliciramo, med tem ko moški raje iščejo bližnjice in to dejansko ni vedno slabo. Tako sem pred leti na obisku pri dragem bila priča ekspresnemu in izjemno učinkovitemu čiščenju oken, ki ni zajemalo neskončnega drngnjenja in potem še poliranja šip in okvirjev, pač pa je bilo videti skoraj tako, kot to vidimo v reklamah. V nekaj nežnih potezah. Seveda sem preverila katero čudežno čistilo uporablja, potem pa tudi malce zazijala od presenečenja (in razočaranja, da se tega nikoli prej nisem domislila sama). Uporabljal je šampon za pranje avtomobila. Jasno – gre za izredno učinkovito čistilo, ki zlahka odstrani vso umazanijo, maščobo in ostanke mušic ter drugega mrčesa. Ne potrebuje neskončnega splakovanja in za seboj ne pušča tistega filma, ki pod določenim kotom svetlobe razkrije vsako našo čistilno potezo – razen, če šipo močno ne zdrgnemo s časopisom ali papirnimi brisačkami.

Ko sem ga preizskusila na lastnih oknih, sem metodo seveda prenesla še na ostale stanovanjske površine. Tako z avtošamponom zdaj čistim tudi bele kuhinjske fronte, pa okvirje in krila belih notranjih vrat. Tudi fronte omar, na primer. Občasno ga uporabim tudi za čiščenje tal in ostalih odpornejših površin. Postopek je enostaven. V vedro tople vode dodam zamašek ali dva avtošampona, vanj pomočim gobo ali krpo in prebrišem umazane površine. Ni potrebno kakšno divje drgnjenje. Potem površino obrišem z viledo, katero splakujem pod čisto vodo in za konec še potegnem z brisačo ali kakšno drugo suho krpo, ki za seboj ne pušča veliko vlaken.

Uporabite najbolj običajen avtošampon. Takšnega brez voskov in podobnih dodatkov. Naj vam čiščenje vzame čim manj časa, preostanek pa raje izkoristite za stvari, v katerih uživate.

 

 

foto: http://www.autoglym.com

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s