Popolne “kremšnite”

Kremne rezine, po domače kremšnite, so “tricky” sladica. Krema redko uspe popolna – mehka, a hkrati čvrsta, brez grudic in polnega okusa. Ne bom lagala, zaradi tega sem se jim dolgo izogibala. Skoraj vsak poizkus se je končal žalostno,  smo jih pač pojedli “na žlico”. Zelo neseksi :). Potem pa sem z eksperimentiranjem in preizkušanjem le prišla do popolnega recepta. Izvolite:

Potrebujem:
– 2x listnato testo
Pečico segrejem na 200 stopinj, listnato testo razvijem in ga cca 15 do 20 minut pečem kar na peki papirju, v katerega je bilo zavito. Pred pekoga temeljito prepikam z vilicami, da se mi preveč ne napihne. Ohladim na peki papirju na kuhinjskem pultu.

Za kremo:
– 2 l mleka
– 6 velikih ali 8 manjših jajc
– 400 g sladkorja
– 80 g moke
– 90 g škroba
– 2 x vanilin puding
– 2 x vanilin sladkor
– rum (po okusu in željah, a vsaj 3 žlice)

V en liter mleka stresemo puding, moko in škrob. Dobro razmešamo. Posebej penasto umešamo rumenjake, vanilin in polovico sladkorja. Dodamo mleku z moko in pudingom. Drugo polovico sladkorja stresemo k beljakom in stepemo čvrst sneg.
Preostali liter mleka zavremo. Vanj vlijemo jajčno – mokasto – mlečno zmes, zmanjšamo temperaturo, da se nam ne bo prijemalo na dno in ob nenehnem mešanju (jaz uporabljam ročni električni mešalnik na srednji hitrosti) kuhamo do točke, ko zmes zavre in se zgosti. Tik preden zmes zavre dodamo še rum.
Izključimo štedilnik in z električnim mešalnikom na majhni hitrosti  v vročo kremo vmešavamo beljakov sneg, najlažje po etapah – razdelimo si ga na četrtine in vmešavamo postopoma.

Kremo še vročo polijemo čez spodnjo oblato in pustimo, da se ohladi. Ko je ohlajeno, potisnemo v hladilnik še vsaj za dve uri.

Stepemo smetano. Jaz za večjo čvrstost in obstojnost stepem 5 dl običajne sladke smetane in 3 dl rastlinske, dodam še dve zvrhani žlici sladkorja v prahu. Idealno razmerje naj bi bilo 2 dela kreme, 1 del smetane, a pri nas imamo smetano radi, pa je namažemo malo več. Sicer je čisto dovolj cca 6 dl smetane. Razporedimo jo po vrhu kreme. Zgornji oblat na deski z ostrim nožem za kruh razrežemo na kvadratne kose in jih razporedim po vrhu. Kremne rezine razrežem s pod vročo vodo oplaknjenim nožem (po vsakem rezu novo splakovanje). Posladkamo jih tik pred serviranjem, da se sladkor v prahu v hladilniku ne raztopi.

Velikost mojega pekača je ekvivalentna velikosti kupjenih oblatov listnatega testa. Za kalup uporabim prilagodljiv pravokotni obod. Maso iz recepta razrežem na 24 kremšnit.

In tako na kremšnite ne boste več hodili na Bled … 🙂

Alternativa pudingu
Če imate velike predsodke pred uporabo pudinga v kremi, naj pojasnim, da v konkretnem receptu puding ne igra druge funkcije, kot da predstavlja dodaten škrob in kremi doda bolj intenzivno aromo vanilije. V kremi sami se ga sploh ne zazna. Če ga ne želite uporabiti, potem dodajte v kremo dodaten vanilin sladkor, aromo vanilije ali strok burbonske vanilije, ter dodatnih 70 gramov škroba. Zakaj škrob? Ker je takšna krema veliko bolj svilnata in gladka, okus pa bistveno manj mokast, kot pri receptih, ki uporabljajo zgolj moko, nekateri celo ostro.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s