Teden vrtnarjenja: poenostavljena samooskrba od a do ž

S prihodom koledarskega poletja nas vrtovi pričenjajo obilno zalagati s sadovi našega preteklega dela. Zato bo ta teden posvečen predvsem vrtnarjenju – kako negovati posamezne rastline, kdaj jih pobirati, koliko in kako zalivati, gnojiti, jih ekološko braniti pred škodljivci, okopavati in predvsem – s čim ni smiselno zapravljati časa in energije.

Kaj v začetku poletja sejemo in sadimo?
Zdaj je čas, da poskrbimo za zelenjavo, ki jo bomo jedli vse do pozne jeseni. Posejmo solate, predvsem endivijo, pa tudi korenček, rdečo peso, radiče in nizek fižol. Posadite sadike zelnic – zelja in ohrovta.

Kaj pobiramo?
V vrtu nas zdaj že čaka mlada čebula, vse vrste solat, prve paprike, mlade bučke, v toplejših krajih že tudi prvi paradižnik. Lahko populimo zgodnji por, debeli se tudi rdeča pesa, tu in tam lahko izpulimo tudi že kakšen večji gomolj nadzemne ali podzemne kolerabe. Sezona špinače je že pri koncu, nabiramo pa lahko blitvo. V teh dneh bosta dozorela tudi bob in grah.

Zalivanje
Vročina prinese intenzivno izsuševanje prsti. Vrt je poleti nujno zalivati. Če zemlja ni pretirano izsušena, je vrt najbolje zalivati zgodaj zjutraj, če pa smo na zalivanje malo pozabili, vrt obilno zalijte zvečer, da se bo zemlja čez noč prepojila do globine, ki jo dosežemo z lopato.
Rastline terjajo različno zalivanje – nekatere namreč slabo prenašajo močenje po listih (paradižnik, paprike, tudi buče in kumare), saj jih zaradi tega hitro napadejo bolezni in plesni. Kako pravilno zalivamo rastline na našem vrtu, si boste lahko prebrali v prihodnjih dneh, ko se bomo vsak dan posvetili posameznim temam in vrstam zelenjave.

Katere rastline potrebujejo našo intenzivno skrb?
V začetku poletja se lotite predvsem obtrgovanja in okopavanja. Vsem plodovkam (paradižnik, paprika, melancane, bučke, pa tudi fižol, nizki in visoki …) bo koristilo, da jih okopljete in dognojite.

Zdaj je tudi čas, ko so pričeli dozorevati prvi plodovi – če jih boste redno trgali, bodo plodovke intenzivneje in bolj obrodile, zato si zdaj le privoščite obilo vitaminov naravnost z lastne grede. Prav tako si lahko že izkopljete prvi domači krompir, če ste sadili bolj zgodnje sorte.

Če živite v okolju, kjer pogosto kosi toča, bi bilo morda pametno, da vrt zavarujete z mrežami proti toči.

Pomembno je tudi, da rastlinam ponudite primerno oporo. K melancanam in paprikam pritaknemo nižje palčke ali manjše palice na katere jih privežemo. Kumaram namestimo mrežo, po kateri se bodo lahko vzpenjale. Buče sorte hokaido poženejo več metrtov v dolžino, zato jih lahko napeljete po ograji ali na kakšno drevo. Ob paradižniku pa zasadite visoke palice, ob katere ga vsakih nekaj dni privezujete. Obtrgujte tudi listne izrastke. Sama paradižnika sicer ne obtrgujem ravno fanatično, saj mi je praksa pokazala, da paradižnik s kakšnim listom več tudi požene kar nekaj cvetov več, kar pomeni več plodov. Ker je moj vrt na zelo sončni in odcedni legi, plodovom ne škodi malo sence, ki jo naredi kakšen list več.

In nenazadnje – s poletjem pride čas, ko se bo treba intenzivneje spoprijeti z odganjanjem škodljivcev ter zatiranjem bolezni. V prihodnjih dneh si boste na clever-way.com lahko prebrali tudi kar nekaj popolnoma ekoloških načinov, kako se spoprijeti z naštetimi tegobami.

Se beremo!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s