Potegnite ga kdaj, ni težko! ;)

Slika iz otroštva – velika babičina jedilna miza, prekrita z veliko belo laneno krpo, ki se je uporabljala samo za raztegovanje domačega vlečenega testa, na robovih kot papir tanke ogromne površine raztegnjenega testa pa dvajset prstov – spretni babičini in drobni moji. Še dan danes ga rada potegnem od enega do drugega roba jedilne mize. 🙂 Le da to zdaj počnem malo drugače. Na način, kot to počnejo bosanske gospodinje.

Pred vami je univerzlen in enostaven recept za pripravo in raztegovanje fantastičnega domačega vlečenega testa.

Sestavine za testo:
300 g bele moke
1 čajna žlička soli
160 ml mlačne vode
60 ml olja
Dobro pregnetemo. Poudarek je na dobro. Ko sem vam zdi, da je testo že gladko kot putrček in dovolj pregneteno, ga pregnetite še malo. Potem pa na tanko premažite z oljem in pustite počivati vsaj 20 minut.
20170526_130300
Postopek “razvlačenja”
Jedilno mizo ali drugo pralno gladko veliko delovno površino poljite z oljem (kakšen deciliter) in olje z roko enakomerno in tanko porazdelite po vsej površini. Hlebček testa najprej malo raztegnite v pooljenih rokah, potem pa ga položite na svojo površino in ga lepo enakomerno od sredine proti robovom raztegujte. Ne sekirajte se, če kje nastane kakšna luknja.
20170526_133306
Ko je testo raztegnjeno, po njem razporedite polnilo – tako, kot vidite na fotografiji. Lahko je sladko (sadni zavitki), tole moje pa je klasična pita sirnica – nadev je iz skute, jogurta, jajca, soka limone in soli.
20170526_133529
Zavijete in položite v namaščen pekač. Puščajte si svobodo pri oblikovanju – jaz sem delala pito sirnico, pa sem jo zavila v polžka, vi pa lahko zavitek položite sem in tja v pravokoten pekač.

20170526_141519

Zavitek, burek ali štrudelj pečete približno pol ure na cca 220 stopinj. Ker se testo vleče na namaščeni in ne pomokani podlagi, dobimo krhko in slastno vlečeno testo, ki v ustih ne pusti prav nič občutka po suhem. Božansko.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s