Domači čips iz pečice – zdrava različica nezdravih pregreh

Roko dam v ogenj, da se vam vsake toliko “zlušta” kakšnega nezdravega prigrizka. Čipsa, na primer. Ta hrustljavi, slani krompirček, ki se kar stopi v ustih in ga zlahka zmažemo celo vrečko, ima v povprečju res ogromno kalorij, kakšnih 800 na pakiranje. Tudi dan danes tako popularne “oven” variante nimajo kaj dosti manj kalorij. Da o dodatkih in konzervansih sploh ne govorimo … Pa ste vedeli, da si čips tik-tak lahko pripravite kar sami, doma?

Domači čips je prav tako hrustljav, kakor tisti iz trgovine, mnogo manj masten, pa še z okusi se lahko igramo po mili volji.

Za dve porciji čipsa potrebujemo:
3 večje krompirje
“ribežen” (tistega, katerega uporabljamo npr. za kumarično solato)
peki papir
velik pekač
pečico
samo nekaj kapljic olja

Pečico ogrejemo na maksimalno temperaturo. Če imamo ventilatorsko, vklopimo ventilator. Krompir operemo, olupimo (po želji, mladega ni treba) in ga s pomočjo ribežna naribamo na tanke ploščice, debeline od 1,5 do 3 mm. Na velik pekač položimo peki papir, ga pokapljamo z nekaj kapljicami olja, katerega s čopičem razmažemo po papirju. Lističe krompirja z roko lepo in natančno drugega poleg drugega položimo na peki papir. Potisnemo v pečico in budno spremljamo. Krompirčki so hrustljavo zapečeni nekje v 5 do 10 minutah – odvisno od debeline rezin. Med peko pripravimo posip za krompirček – sol lahko zmešamo s celo vrsto začimb, od popra, paprike, do rožmarina, bazilike, česna, čebule v prahu … Ko je krompirček hrustljavo  zapečen, ga stresemo v večjo posodo, ga posipamo z začimbami, z rokami na hitro premešamo in serviramo.

Tale s fotografije je bil narezan na debelejše rezine – 3mm in to kar z lupino, začinjen pa pikantno. Po peki sem ga posula z mešanico soli, rdeče paprike, popra in česna v prahu. Da je bil še bolj slasten, pa sem za pomakanje dodala kislo smetano, kateri sem primešala nekaj kapljic limone in malo čebule v prahu.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s