Kaj počnemo v vrtu v mesecu maju

Mesec maj je čas, ko nam vrt že ponuja prve plodove spomladanskih setev, hkrati pa nekatere rastline šele dajemo v zemljo. Poglejmo si, kaj počnemo v vrtu v mesecu maju.

Pobiranje
Zgodnje solate berivke in radiči listniki so že zrastli toliko, da jih lahko pričnemo redčiti in rezati. Prav tako nas v maju že razveselijo prve redkvice, pa mlada čebula, kreša in preproga rukole. Za solato berivko in rukolo velja, da bolj ko jo režemo, bolj odganja. Ne pustimo, da požene preveč v višino, raje režimo prej, kot pa kasneje.

Če ste o vrtu razmišljali tudi jeseni, lahko zdaj pobirate por, česen in čudovite glave “zimske” solate, prav tako je zdaj zadnji čas, da pojemo prezimne vrste radičev, da se izognemo premočni grenkobi. Če imate na vrtu grm luštreka, potem ga že lahko obrežete, liste pa posušite za juhe, prikuhe in enolončnice. Prav tako lahko za zgoraj omenjene jedi uporabite in shranite stebla – dobro jih umijte, osušite in shranite v zamrzovalniku.

Negovanje
Krompir je že dodobra pokukal iz zemlje in maja je pravi čas, da ga prvič okopljete. Prav tako z gredic odstranite plevel, da njegova bujna rast ne zavre že tako počasnejše rasti sejanih rastlin. Če ste sejali grah, je zdaj pravi čas, da ga okopljete in mu nudite oporo – med dva dobro zabita kola pričvrstite plastično mrežo, po kateri se bo lahko vzpenjal. Prav tako preredčite pregosto setev korenja in pese.

Setev in sajenje
Po 15. maju, oziroma ko minejo “ledeni možje”, je čas, da končno posejete fižol ter plodovke; buče, kumare … Zdaj je tudi čas za setev zelišč; šetraja, majarona, bazilike, kreše. Posejmo tudi zelenjavo, katero bomo naknadno razsajali: pozno zelje, pozni ohrovt in cvetačo, brstičnati ohrovt, kodravi ohrovt, navadne in podzemeljske kolerabe ter glavnato solato.

V zemljo posadite sadike paprik, jajčevcev, paradižnika …

In ne pozabite – v maju je že lahko prva suša. Vse posejane in posajene rastline potrebujejo obilico vode, da se bodo močno ukoreninile in tako kar se da bohotno razvile. Prav tako ne škodi, če ravnokar vznikle rastline preko noči še pokrivamo s kopreno, saj lahko temperature še vedno padejo precej nizko.

Pa veliko veselja v vrtu vam želim!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s