Enkratno: “Knedli” po češko – iz starega kruha, kuhani na pari

Moja babica je bila po očetu Čehinja. To se je pri hrani poznalo predvsem tako, da so bili na meniju kar pogosto “knedli”. In to kakšni! Okusni, puhasti, božanski! Knedle je pripravljala (in potem tudi ostali rodovi) na različne načine, jaz vam bom razkrila unikaten recept za kruhove cmoke, ki se pripravijo iz starega kruha in kvašenega testa, skuhajo pa kar na pari.

Kruhovi kvašeni knedli se fantastično podajo h golažem, ragujem, mesu v omakah, zelenjavnim omakam in gobovim omakam. Priprava gre pa takole:

  1. Na olju (ne bodite škrti, lahko dodate tudi žlico zaseke) prepražimo eno veliko čebulo.
  2. Dodamo še na kocke zrezan star kruh (približno četrt kilograma) in ga s čebulo na hitro popečemo, odstavimo in pustimo, da se malo pohladi.
  3. Ta čas v drugi posodi z električnim mešalnikom umešamo v precej mehko testo (skoraj malo tekoče) 200 g moke, 1/4 kocke kvasa, dva ščepa soli in malo mlačne vode.
  4. Razžvrkljamo eno jajce in deciliter mleka, mešanico polijemo preko praženih kock kruha in hitro premešamo.
  5. Kocke kruha še začinimo z malo žličko vegete, malo popra in žličko majarona.
  6. Začinjene pražene kocke kruha usujemo v posodo k testu in s kuhalnico vse skupaj na hitro (a dobro) premešamo, da je kruh enakomerno razporejem po testu.
  7. Pripravimo posodo za kuhanje na pari. Posodo z luknjicami skrbno premažemo z oljem in vanjo predanemo kruhovo maso. Pokrijemo. Na pari naj se cmok kuha približno pol ure.

Ko je cmok kuhan, ga režemo kot torto :). Na fotografiji sem cmokove rezine servirala na posteljici iz mlade rukole z domačega vrta. Poleg so pa koščki piščančjih prsi v čebulno – gorčično – smetanovi omaki.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s