Gostija iz starih zalog: pastirska pita zelo po domače

Shepherd’s pie ali pastirska pita je jed iz dušene zelenjave ter slastnega mesa, po možnosti jagenjčka, vse skupaj prekrito s pire krompirjem, na koncu pa še hrustljavo zapečeno v pečici. V resnici ne verjamem, da gre za jed, pri kateri se je “originalne” recepture treba držati kot pijanec plota. Verjamem, da so si pastirji to pito pripravljali iz sestavin, ki so jih v danem trenutku pač imeli pri roki. Zakaj torej ne bi izkoristili dobre ideje pastirjev in si svojo pastirsko pito sestavili čisto po domače – iz tega, kar imamo v hladilniku in po možnosti brez mesa?

Enakomerno sesekljajte in na oljčnem olju opražite torej to, kar imate doma; čebulo, por, fižol v stročju, zeleno, korenje, brokoli ali cvetačo, pastinak, bučke, paprike, koruzo ali fižol iz konzerve, koščke katere koli vrste mesa ali ostanke mesa iz nedeljske juhe (zagotavjam pa vam, da je mirno lahko popolnoma brez mesa, saj je okus zelenjave res poln), zelje ali ohrovt lahko brstični ohrovt … Počistite zaloge in pokoristite ostanke. Dodajte dve žlici paradižnikove mezge, začinite po okusu (sol, poper, česen, timijan ali majaron), zalijte z 2 dl vode in dušite nekaj minut. Ko voda izpari, potresite z žlico moke, premešajte in stresite v namaščen pekač. Po vrhu enakomerno razporedite pire krompir in potisnite v pečico, segreto na 200 stopinj za dobre pol ure.
20170430_212013.jpg
Dobili ste odlično, zdravo, izdatno in nasitno jed, katero dopolnite le še s sestavljeno ali zeleno solato. Poleg tega vam zagotavljam, da lahko vanjo “skrijete” marsikatero zalenjavo, katero bolj izbirčni člani vaše družine morda ne jedo, pa ne bo nihče ničesar opazil.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s