Odlično kosilo za pol evra: čemaževa juha in “krumpantoč”

Narava nam še vedno ponuja sveži čemaž. V času cvetenja ste lahko pri nabiranju popolnoma mirni, saj ga nikakor ne morete zamenjati s podobnimi, a strupenimi šmarnicami. Pojdite torej v gozd, naberite si za tri pesti čemaža, potem pa naravnost v kuhnjo. Pripravili bomo poceni, enostavno in okusno kosilo za štiri člansko družino, ki nas bo po osebi stalo samo pol evra. Čemaževa juha je polna zdravilnih snovi, ki jih vsebuje divji česen, krumpantoč pa je krepka priloga, ki jo Zasavci dobro poznamo. Gre za krompirjeve zrezke – hrustljave in okusne.

Juha:
2 velika krompirja
1 manjša čebula
2 žlici olja
3 pesti čemaža
začimbe: sol, poper, muškatni orešček, “vegeta”

Na olju prepražimo čebulo, dodamo krompir, ki smo ga razrezali na kocke in ga na hitro opražimo. Zalijemo z vodo (nekje 1,5 litra), dodamo začimbe po okusu in kuhamo dokler krompir ni popolnoma mehak. Dodamo liste čemaža in pokuhamo še minutko ali dve. S paličnim mešalnikom juho mešamo do gladke strukture.  Izboljšamo lahko z žličko kisle smetane.

“Krumpantoč”
4 veliki krompirji
1 jajce
4 žlice moke
začimbe: sol, poper, majaron
olje za peko
Krompir olupimo in naribamo na ribežnu za jabolka. Dodamo mu jajce, moko in začimbe ter z žlico vse skupaj zmešamo v enakomerno zmes. V ponvi segrejemo malo olja (ni treba, da se cvre v veliki količini olja), z žlico zajamemo krompirjevo zmes, jo denemo v olje in jo z žlico razpotegnemo v tanko obliko zrezka. Dovolj je, da jih na vsaki strani popečemo približno dve minuti. Najbolljši so še vroči in hrustljavi.

Krumpantoč postrežemo kot prilogo h kremni čemaževi juhi. Dober pa je tudi kot samostojna jed, ob krumpantoču pa si privoščimo veliko skledo mlade solate iz domačega vrta, katero obilno začinimo s česnom. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s