Jogurt, smetana, sadje in piškotek – malo drugače

Nikoli ničesar ne vrzite stran, pri kuhanju pa si vedno puščajte odprte možnosti in prosto pot za domišljijo. Ta sladica je je nastala, ko sem imela v hladilniku le en lonček jogurta, lonoček sladke smetane, v skrinji pa ostanke zamrznjenih malin in rdečega ribeza. 

Za štiri osebe, jogurtova krema:
1 lonček sladke smetane za stepanje
1 lonček navadnega jogurta
sladkor (cca 2 žlici – po okusu) + vanilin sladkor
2 lista želatine (ni nujno)
Stepemo sladko smetano. Namočimo in raztopimo želatino, jo primešamo jogurtu, dodamo sladkor in na koncu rahlo umešamo še stepeno smetano. Zmes razdelimo v kozarčke in jih postavimo v hladilnik. Če bi radi imeli sladico na hitro, postavimo kozarčke v zamrzovalno skrinjo. V primeru, da smo dodali želatino, bomo dobili strjenko, v primeru, da želatine ni bilo, pa bomo dobili kremo.

Sadni preliv:
za dve pesti jagodičevja prelijemo z nekaj žlicami vode, dodamo žlico sladkorja in pokuhamo, da izpari vsa dodana voda in da se sadje razpusti. Prepasiramo skozi cedilo, počakamo da se malo ohladi in porazdelimo po jogurtovi strjenki.

Piškotkov posip:
1 žlica masla ali margarine
2 žlici sladkorja
2 žlici ostre moke
Maslo (hladno, naravnost iz hladilnika) narežemo na majhne kocke in ga skupaj s sladkorjem in moko med prsti drobimo toliko časa, da dobimo dokaj enakomeren grudičast posip. Stresemo ga na pekač, ki je obložen s peki papirjem in potisnemo v pečico, katero smo ogreli na 180 stopinj. Pečemo 10 do 15 minut. Med peko vsaj enkrat premešamo. Dobimo odličen sladki hrustljavi posip.

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s