Poenostavljena klasika: Schwarzwaldska torta brez afnanja

Poznate tisti vic, ko je gospodinja vsakokrat pred peko ribi odrezala rep in glavo. Nekega dne pa se je le vprašala zakaj hudirja to počne. Ribe je pekla natanko tako, kot je to počela njena mama, pa se je po odgovor napotila kar k njej. Mama ji je dejala, da zato, ker je tako to počela že njena mama. In ko je gospodinja končno o tem povprašala svojo babico, ji je ta odvrnila: “Zato, ker sem imela premajhno ponvico!”
Tako je tudi z ostalimi “klasikami” z našega jedilnika – velikokrat kompliciramo s pripravo, pa še sami ne vemo zakaj, saj bi si lahko postopke precej poenostavili. Hkrati pa postaja težava tudi to, da stare dobre in preverjene recepte pozabljamo in opuščamo, ker nekako niso dovolj “fancy”, se afnamo z dragimi sestavinami in iz tort delamo kiparske stvaritve. Zato danes na http://www.clever-way.com pripravljamo popolnoma poenostavljeno “švarcvaldsko torto”.

To je tista božanska torta iz čokoladnega biskvita, nadeva iz višnjeve kreme, celih višenj in smetane, ter po vrhu posipana z ribano temno čokolado. Kako se je lotimo? Ne bomo kuhali kreme, bomo kar poenostavili. Takole:

Biskvit:
6 velikih jajc
10 žlic mrzle vode
150 g sladkorja v prahu
120 g moke
3 žlice kakava
1 pecilni prašek
3 žlice olja

Ločimo beljake in rumenjake, iz beljakov in vode stepemo trd sneg. Postopoma med stepanjem dodajamo sladkor, nato še rumenjake. Po malem dodajamo moko, kakav in pecilni prašek in previdno umešamo, na koncu dodamo in umešamo še olje. Tortni model obložimo s peki papirjem, ga malo pooljimo, vanj predenemo biskvitno maso in pečemo na 180 stopinj cca 40 minut. Preverimo z zobotrebcem – zapičimo ga do dna – če je pečeno, ga iz biskvita potegnemo popolnoma suhega in čistega.
Biskvit ohladimo in ga razrežemo na 3 oblate.

Torto sestavimo:
1 steklenka vloženih višenj
3 dl rastlinske smetane za stepanje
5 dl klasične sladke smetane za stepanje
1 vrečica kremfixa
kanček ruma
vsaj 4 žlice sladkorja v prahu
rebro temne čokolade

Stepemo smetano – skupaj zlijemo obe navadni smetani in rastlinsko in jih stepemo. Tik pred koncem stepanja dodamo sladkor in kremfix. Zakaj rastlinska smetana in kremfix? Zato, da se bo smetana dlje obdržala. Če nameravate torto pojesti v enem dnevu, lahko uporabite zgolj smetano iz kravjega mleka. Vložene višnje odcedimo – sok prihranimo.

20170430_19235720170430_191820

 

 

Na pladenj položimo prvi oblat testa. Premažemo ga s smetano in posujemo z višnjami. Na to položimo drugi oblat. Navlažimo ga s sokom od višenj, kateremu smo primešali kanček ruma. Premažemo s smetano in posipamo z višnjami. Pokrijemo s tretjim oblatom. Navlažimo ga z višnjevim sokom. Zdaj je torta sestavljena. Po obodu in vrhu jo premažemo s preostankom smetane, jo po želji okrasimo in po vrhu po njej naribamo temno čokolado.

Gre za fantastično in povsem enostavno torto, ki nas spominja na otroštvo. Njeni polni okusi nas vrnejo v babičino kuhinjo, kjer so pod njenimi prsti nastajale nepozabne sladice, popolnoma brez afnanja in eksotičnih sestavin.

Pa dober tek!

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s