Oh, to zvezdništvo! Ali: “Lej jo uno iz televizije”

Pred dnevi sem nastopila na velikem glasbenem festivalu, ki ga je organizirala in prenašala nacionalna televzija. Dnevi slovenske zabavne glasbe, Poprock večer. Uspešno, saj se pesem že “prijema” med ljudmi. Takšno javno pojavljanje pa v Sloveniji v praksi s seboj prinaša cel spekter zabavnih, bizarnih in negativnih plati. Ker delam v šovbiznisu že kakšnih dvanajst let, mi je bolj ali manj že vse jasno.  A naj tudi vam brez olepševanja naštejem nekaj zamolčanih zvezdniških dejstev. In naj si tole preberejo tudi vaši otroci :).

(med prebiranjem pa kliknite na spodnji youtube link in naj vas poboža moja pesem)


V resnici je “glasbena kariera” zelo, zelo drag špas
Pri estradi, vsaj v glasbenem delu, velja podobno, kot pri vrhunskem športu. Do uspeha peljejo leta dela, truda, vaje in enormni finančni vložki. Šolanja, tečaji, ure petja, glasbena šola, najemanje prostorov za vajo, nakupi inštrumentov, mikrofonov, ozvočenja, monitorjev. Snemalne ure v studijih, avtorji, miksanje, videospoti … Vožnje na nastope, vožnje na intervjuje. Častiš kavo tu, plačaš rundo tam. Razni dobrodelni špili in pa gratis nastopi za ceno promocije. In, kot da to ne bi bilo dovolj, se ti mora zgoditi še “tisto nekaj”: popolnoma nepredvidljiv in od čiste sreče odvisen dogodek – prava pesem, pravi avtorji, nekdo, ki ti pomaga vstopiti v svet “tavelikih”, skratka nek preboj, ki pa se pogosto ne zgodi niti izjemno dobrim izvajalcem.
Ker se imam za žensko trezne presoje, sem v minulih letih zato dajala prednost raje temu, da sem poskrbela za kolikor toliko varno eksistenco, rešila stanovanjsko vprašanje, se posvečala vzgoji mojega zdaj že skoraj 14 letnika in podobno. Ker sem našteto za silo uredila še v letih, ko mi ostaja nekaj energije, časa in financ za hobije, sem zdaj končno pognala tudi pevsko kariero. V resnici nikoli nisem prenehala peti. Le bolj “nazaj sem se držala”. Snemala spremljevalne vokale, sprejemala manjše nastope in si lestvico življenjskih prioritet zlagala bolj po pameti.
Računati na to, da bo glasba postala poklic, ki te bo pripeljal do penzije, je pri nas pač utopija. Prej, ko si to priznaš, bolje je. Seveda obstajajo tudi takšni, a jih lahko preštejemo na prste ene roke. Razmerje pet proti dva miljona pa pač za moje pojme ni takšno, da bi bilo vredno tveganja. 🙂

Cena “slave”
In potem pride en velik festival. Treba se je spraviti v formo (ok, pri svojih letih se s tem več ne obremenjujem, nekateri pa se), pri svojih letih se tudi ne obremenjujem s kakšno gubico, nekatere pa se, tako da svoje stotake v žepe veselo pobašejo še razni ponudniki injiciranja polnil in botulina. Potem pridejo na vrsto nohti, pa lasni podaljški pri tistih, katere narava ni obdarila z gostoto las, na dan prireditve si je treba omisliti nekoga, ki bo uredil pričesko, pa umetne trepalnice, nakit, nekatere prisegajo le na preverjenega vizažista, nakupijo se čevlji in, nenazadnje, spektakularna obleka. Ker sama nerada delim ušesno maslo z drugimi, so tu še in-ear monitorji – to so tiste slušalke, ki jih imamo pevci v ušesih, da dobro slišimo sebe in glasbo, neredki si omislijo še plesalce in koreografe, ki nikakor ne delajo zgolj za čast in slavo. Sto tukaj, dvesto tam in tako naprej.
Ni še konec. Vožnje na vaje, vožnje na snemanja, promocija, pojavljanje na dogodkih tiskanih in ostalih medijev, pojavljanja, ki sledijo po takšnih dogodkih …

Položnice niso nič nižje in kredit za avto še vedno prihaja
In ko na cesti srečate prepoznavno osebo, ji zavidate in si želite njenega življenja – oh, nikar. Položnice niso nič nižje, kredite je potrebno prav tako plačati, kljub temu, da so izdatki višji. Dela je več, časa je manj, ker se vam prilepi oznaka “zvezda” pa so pričakovanja okolice vse višja in višja. Kar je pravzaprav komično, ker na koncu itak vsi hodimo v iste diskontne trgovine po “fasungo”, kjer kupujemo salamo na akciji, pa znižan prašek in penino za par evrov. In srečujemo se po kampih sosednje Istre ali Dalmacije, pa nikome ništa. 🙂

Ampak, klišejsko, NI VSE V DENARJU
A zaključimo pozitivno. Ni vse v denarju. Čista resnica. Če in ko okoliščine omogočajo, je glasba vredna vsake sekunde in vsakega evra. Strast in ljubezen namreč nimata cene in se ne merita v času, katerega smo strastem namenili. Glasba napolni, glasba opaja, glasba daje življenju dodano vrednost in glasba zdravi. Tistega, ki jo izvaja in tistega, ki jo posluša. Pa če se to dogaja pod sojem žarometov, ali pod ročko domačega tuša.

Notranja izpolnjenost je enaka. Vse, kar šteje, je strast.  In to, da ostajaš zvest samemu sebi in svojemu bistvu.  Včeraj diva na odru DSZG, danes čisto običajna Nina doma.

Življenje je velika avantura. A le, če si upaš.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s