Samooskrba: Kaj delamo v vrtu aprila?

April je mesec, ko je na vrtu že veliko dela, hkrati pa je videti bolj malo. Aprila v vrtu pobiramo le v primeru, da smo o tem razmišljali že jeseni leto poprej. Glavno vodilo in pravilo dela v vrtu aprila pa je: VSE OB SVOJEM ČASU IN BREZ PREHITEVANJA.

Jesenska dota
Če smo jeseni posejali zimske solate (ledenke), motovilec in prezimne radiče in če smo vse to imeli čez zimo pokrito, je zdaj čas, da odstranimo koprene in pričnemo s pobiranjem. Če smo jeseni bili pri pobiranju čebule malce malomarni in smo kakšno spregledali, se ne čudite, ko bo iz zemlje pokukala tudi kakšna mlada čebula.

Fizična dela

Če nismo vrta prelopatali že v marcu, potem je zdaj skrajni čas, da se tega lotimo. Najprej odstranimo plevel, ki je že veselo izrasel. Potem pa kar veselo na delo – vrt po domače “preštihamo”, večje grude zemlje z motiko razdrobimo ter naredimo gredice. Te po vrhu še pograbimo, da so pripravljene na sejanje in sajenje. Zdaj je tudi pravi čas za prvo gnojenje, to elegantno najlažje rešimo s peleti hlevskega gnoja, ki so naprodaj v vseh trgovinah z vrtnarskimi pripomočki.

Planiranje in nakupi
Načrte za zasaditev smo si naredili že v preteklih mesecih, zato jih zdaj poiščite, dokupite seme, katerega morda še niste kupili in se lotite dela. Upoštevajte pravila kolobarjenja in dobrih ter slabih sosedov. Morda dva namiga: V izmenične vrstice lahko sadite/sejete naslednje tri dobre sosede – čebulo, redkvice in korenje. Lepo se v družbi  na isti gredi obnesejo tudi grah, koleraba in rdeča pesa.

Sajenje
V zemljo lahko podtaknete čebulček za zgodnjo mlado čebulo.  Posadite lahko sadike pora, peteršilja (pokrijte ga v mrzlih nočeh), zelene in ostalih dišavnic. Zdaj je čas za sajenje sadik zgodnjih kapusnic ter zgodnjih glavnatih solat. Zdaj je tudi čas, da gredo v zemljo zgodnje in srednje zgodnje sorte krompirja. Ne pozabite – v vrt posajene sadike morate prvih deset dni (v primeru, da ne pada dež) zalivati vsak dan, v primeru napovedane pozebe pa je dobro, da jih zaščitite s tunelom ali kopreno.

Sejanje
Grah in bob morata v zemljo najkasneje v začetku aprila. Prav tako je zdaj čas za sejanje pese, kolerabe, blitve, špinače, repe, solat berivk, majske kraljice, korenja, redkvic, rukole in okrasnih vrtnih rož (astre …).

S čim nujno počakajmo
Z vsemi plodovkami – sadike paprike, melancan, paradižnika, kumar, bučk in pa sajenje fižola (nizkega ali visokega) naj počaka do sredine maja, da minejo ledeni možje. Verjetno smo vsi, tudi mi, ki smo bolj “ziheraški” pri delu na vrtu, dobili lani pošteno lekcijo, ko je za prvega maja zapadel sneg. Naši predniki so dobro vedeli, da se do sredine maja lahko zgodi kar koli in zgoraj naštete rastline pozebe enostavno ne preživijo.

Zdaj pa lopate, motike in grablje v roke, pa akcija!

 

foto: http://www.quickenloans.com

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s