Kaj pa vi pijete? Predlogi za poceni in predvsem zdrave pijače, ki bodo všeč tudi otrokom.

Zadnja leta ves čas poslušamo, da je epidemina debelosti med slovenskimi otroci tudi posledica prekomernega uživanja sladkih pijač. Bom kar iskrena – tudi sama imam rada vodo, a veliko raje posežem po pijači, ki ima okus. Zdi se mi, da me bolj odžeja. Kupljene pijače so polne umetnih arom, barvil, konzervansov, umetnih sladil, sladkorjev in sladkornih sirupov in tako vir zastrupljanja telesa. Poleg vsega niso niti poceni. Zato je tu nekaj idej za pijače, ki bodo všeč vsej družini:

Rahla limonada
Za dva litra limonade je dovolj, da uporabite eno večjo limono. Iztisnete ji sok, dodate žlico sladkorja, še bolje pa žlico medu, hladno vodo in pijača je gotova.

Roza limonada
Zelo lepo za videti, zagotovo bo blaaazno všeč punčkam v družini. Naredimo limonado, vanjo stresemo nekaj borovnic (lahko zamrznjenih, 10 do 20 bo dovolj) in nekajkrat energično premešamo. Borovnice bodo limonado obarvale v čudovito roza in dodale malo arome.

Meta in melisa + limeta – kot nalašč ohladitev za vroče dni
Ena stara slovenska pravi, da sosedu, katerega ne maraš, podariš meto. Tisti, ki smo doma zasadili grmiček mete ali melise, dobro vemo zakaj. Rastlini se namreč s koreninami močno razraščata in če ju vsako leto ne “obrzdamo”, nam hitro preraseta vse grede. Če nam doma rase grm mete ali melise, si lahko od pomladi do pozne jeseni pripravljamo čudovit svež napitek.
V steklen vrč denemo eno pest mete in eno pest melise (ali dve pesti ene od njiju), dodamo žlico sladkorja in vse skupaj z leseno kuhalnico dobro obtolčemo, da sladkor “rani” liste, ki spustijo sok. Dodamo nekaj rezin limete, kakšno kocko ledu, zalijemo z vodo in napitek je pripravljen.

Robidovi in malinovi sokovi
Tudi robide in maline so tiste vrste grmovnic, ki na vrtu ali ob hiši hitro podivjajo. Če jih imamo veliko, jih lahko porabljamo že sproti. Dve do tri pesti malin ali robid zavremo z dvema ali tremi žlicami sladkorja in 2 dl vode. Pustimo, da vre 10 minut, potem pa vse skupaj v vrč prepasiramo čez cedilko. Zalijemo z vodo (dovolj za 2 litra soka), dodamo nekaj kock ledu, in je.

Za ljubitelje mehurčkov
Če imate radi gazirane pijače, lahko vse zgornje pijače (z izjemo malinovca ali robidovca) pripravite z gazirano vodo. Lahko pa si pripravite tudi malo bolj “ostro” pijačo, centimeter ali dva olupljene ingverjeve korenine naribate, prelijete s sokom pol limone, dodate žlico meda ali sladkorja in vse skupaj zalijete z gazirano vodo.

Čin!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s