Univerzalen recept za easy rolado, ki vedno “porata”.

Rolada je hecna sladica. Nekatere jo spečejo popolno, pa je to skoraj edino, kar znajo pripraviti, spet drugim pa prinaša vedno nove  frustracije, saj testo ni ubogljivo, kot bi moralo biti, rolada poka in nikoli ne vedo koliko naj bo testo ohlajeno, preden ga zarolajo. Enkrat za vselej naredimo temu konec. Tu je recept za rolado, ki VEDNO “porata”. Z vsemi fintami vred. V njo pa namažete tisto, kar pač imate doma. Uspeh zagotovljen.

Za testo potrebujemo:
5 srednjih jajc
100 g sladkorja v prahu
* 80 g moke (glej opombo na dnu)
4 žlice olja
nekaj kapljic kisa
ščep soli
1/4 zavitka pecilnega praška

Velik pekač cca. 45 x 35 cm, peki papir, električni mešalec, metlica, kuhinjska krpa (ki ni oprana z mehčalcem).

Postopek:
Ločimo beljake od rumenjakov in si natehtamo in pripravimo vse ostale sestavine. V zelo trd sneg stepemo beljake in sol. Ko je sneg trd, počasi med stepanjem dodajamo sladkor. Potem enega po enega še rumenjake. Ugasnemo električni mešalnik in v roke primemo metlico. V jajčno-sladkorno zmes presejemo moko in jo z metlico rahlo umešamo v beljake, da se “skrije”. Na koncu dodamo še olje in kis in na najmanjši hitrosti z električnim mešalnikom na hitro umešamo še to.

Maso zlijemo na velik kvadraten pekač, katerega smo predhodno obložili s peki papirjem, le-tega pa zelo tanko premazali oljem. Pečemo na 150 stopinj le nekaj minut (4 do 8). Z zobotrebcem preverimo, da je pečeno (zobotrebec zapičimo do dna in ga potegnemo ven – če na njemu ni sluzastega ali tekočega testa, pač pa je suh, je testo pečeno).

Zvijanje ali rolanje!
Pečeno testo vzamemo iz pečice. Na pult si razprostrto pripravimo kuhinjsko krpo, katero smo namočili z vodo in jo dobro oželi. Nanjo iz pekača potegnemo peki papir s testom vred – še vročim. Čez testo položimo še en list peki papirja, potem pa vse skupaj – z vlažno krpo vred – zvijemo. Pustimo, da se ohladi, razvijemo, odstranimo zgornji list peki papirja, premažemo po želji in zopet zvijemo. Pri zvijanju si lahko super pomagamo s krpo in spodnjim peki papirjem.

*opomba: 80 g moke lahko kombiniramo – lahko delno uporabimo mandlje, orehe, lešnike, kokos ali kakav (in če je še kaj takšnega, česar se nisem spomnila) . Glejte le, da je skupna teža “suhe” sestavine 80 g.

Ker pri nas nihče nima dovolj potrpljenja in discipline, da bi rolada v hladilniku odležala nekaj uric in utrdila obliko, jo seveda režemo takoj in zato je takšna, kakršna je na spodnji fotki :). Za umetniški vtis torej potrpite nekaj ur, za potešitev brbončic, pa lahko navalite nanjo kar takoj. Spodnje testo je z dodano žlico kakava, polnjena pa je zgolj s stepeno in sladkano sladko smetano in borovnicami. Po vrhu sladkana in okrašena z malo nutele.

rulada2 (1).jpg

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s