Štruklji – enostavni so tudi za začetnike

Se vam morda zdi, da se je našim babicam in prababicam v črnih kuhinjah ob ognjiščih na drva in z minimalno količino gospodinjskih pomagal ter primernih površin morda ljubilo pripravljati jedi, ki bi bile strašansko zapletene? Se vam zdi, da so ob desetih otrocih in delu na polju ali kmetiji za kaj takega imele čas in voljo? Od kod potem ideja, da so štruklji jed, ki terja veliko spretnosti ali komplicirano izdelavo? S sodobnimi pripomočki je narediti štruklje še toliko enostavneje.

Začnimo pri osnovnem testu za štruklje. Za štiri osebe potrebujemo:
300 g moke – bele, pirine, polnovredne – po želji
3 poštene ščepe soli
2 žlici olja
mlačno vodo po občutku (cca 1,5 dl)
V posodo stresemo moko, ji dodamo sol in olje ter ob postopnem prilivanju s prsti ugnetemo voljno testo. Prekucnemo ga na rahlo pomokano delovno površino in temeljito umesimo. Testo je mastno in se ne bo lepilo na delovno površino, energično ga mesimo cca 2 minuti, da postane popolnoma gladko in voljno. Razdelimo ga na dva dela. Vsak del bo za dva štruklja dolžine cca 15 cm.

Kaj pa “fila”
Štruklje lahko nadevamo praktično s čemer koli, samo da je mazljivo in fino je, če primešamo jajce, da maso lepo poveže (štrukelj ne razpada, ko se ga reže). Primer – za skutne štruklje zmešam skuto, jajce, in malo kisle smetane. Za orehove zmešam orehe, malo kisle smetane in jajce, skratka, domišljiji dajte prosto pot.

Postopek?
Testo razvaljjate na velikost cca 30 x 40 cm. Na tanko premažite s polnilom in zvijte. Vzemite leseno kuhalnico z ravnim robom in štrukelj z njo “odrežite” na obeh koncih (tako se robovi lepo zlepijo) ter na sredini. Vzemite kos alu folije, jo na tenko premažite z oljem, štrukelj postavite na sredino folije ter jo ob robovih zavihajte, da dobite “žakeljček” s štukljem.

strukeljfolija

Tako pripravljene in zavite štruklje kuhate 20 minut do pol ure v vreli vodi. Ko so kuhani, jih odvijte, narežite in postrezite.

strukeljrezan

Na naslovni fotografiji so orehovi posuti z drobtinicami in sladkorjem, k skutnim pa sem pripravila gobovo omakico s koščki tofuja. Pa ni treba nič komplicirati s temi omakami – štruklji so dobri že sami po sebi, odlični so tudi, če čez njih posujemo le malo pocvrtih ocvirkov ali malo popražene čebulice. Lahko pa tudi naredite kakšno drugačno omakico, na primer česnovo (na hitro popražite malo česna, kateremu dodate štiri žlice kisle smetane … V spomladanskem času so skutni štruklji še posebej izboljšani, če v nadev primešamo malo nasekljanega čemaža.
Zraven pa skleda dobro počesnane in okisane domače solate, radiča ali regrata. Ja, tudi k sladkanim štrukljem :).

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s