Domač vanilijev sladoled – čim manj kompliciranja

Dober vanilijev sladoled? Prav takšen, kot na stojnicah? Štiri sestavine in zamrzovalnik (ali aparat za pripravo sladoleda). Sladoled je ena izmed tistih sladic, ki ima veliko dodano vrednost. Po domače – če si ga pripravimo sami, lahko prihranimo kar nekaj cekinčkov. Predvsem pa točno vemo, da nismo zaužili umetnih barvil, arom, zgoščevalcev, konzervansov in ostale kemije.

Potrebujemo:
1 veliko jajce ali 2 manjši (naj bo zares ultra sveže)
5 dl sladke smetane
4 žlice sladkorja
1 vrečka vanilin sladkorja ali strok vanilije
(nekaj kapljic ruma za tiste, ki jim je všeč aroma punča)

Sladkor, vanilin in jajce penasto umešamo. Mešamo čim dlje, da bo res narastlo in postalo svetle barve. V ločeni posodi zelo čvrsto stepemo sladko smetano. Naj bo navadna smetana iz kravjega mleka, z rastlinskimi enostavno ne boste dobili enako okusnega sladoleda, pa še tekstura bo bolj čudna, ko bo masa zamrznjena. K jajčni zmesi dodamo polovico stepene smetane in rahlo umešamo, potem dodamo še drugo polovico in zmešamo, da dobimo krasno enakomerno in gladko penasto zmes. Vlijemo jo v posodo s pokrovom in postavimo v zamrzovalnik. Po eni uri sladoledno zmes vzemite iz zamrzovalniika, jo z električnim mešalnikom pomešajte, da dobi kremasto strukturo in vrnite v zamrzovalnik. Po še eni pretečeni uri ponovite vajo. Vrnite v zamrzovalnik, da zamrzne do konca. V primeru, da uporabljate stroj za izdelavo sladoleda pa pripravite maso iz polovice zgoraj napisanih sestavin in jo vlijte v aparat. Pomembno je, da so jajca in smetana prej stepeni.

Takšen vanilijev sladoled je odlična osnova za vse različice – lahko ga posipate z orehi ali drugimi oreščki, ga prelijete s sadnimi, čokoladnimi ali medenimi prelivi. Lahko mu dodajate sveže ali zamrznjeno sadje ali uživate v njem brez vsakršnih dodatkov. Prosim vas le, da ga porabite največ  v tednu dni – zaradi surovih jajc. Čeprav močno dvomim, da bo en teden sploh “zdržal”.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s