Pozabljene jedi: mlečni močnik – zdrav, krepak in okusen

Ko si mi ali naši otroci zaželimo kaj mlečnega, kašastega, hitro pripravljenega, kaj za malo pocrkljati želodček, so na meniju običajno naslednje opcije; čokolino (oziroma njemu podobne žitne packarije), mlečni riž ali pa “grez”. Na precej bolj okusno in zdravo jed, katero so na teh prostorih jedli že v 15. stoletju in velja za slovensko narodno jed, smo pa kar pozabili. Močnik je hitro pripravljena in krepka jed, ki jo lahko kuhamo v slani ali sladki različici. Danes vam pokažem pripravo mlečnega močnika:

Za štiri porcije potrebujemo:
1 jajce
200 g ostre moke
2 žlici sladkorja
1 l mleka

Priprava:
V približno 200 g ostre moke ubijemo jajček, dodamo sladkor in vse skupaj s prsti razmešamo. Potem pričnemo med rokami maso drobiti, smukati in svaljkati, da dobimo drobne “usukančke”. Če je moke premalo, jo mirno malo dodamo, če pa jo je preveč, pa gotove usukančke stresemo na cedilo in rahlo odstranimo višek moke. Točna količina moke je odvisna od velikosti vašega jajca.
2017-03-17_13.31.38.jpg
Mleko zavremo in vanj stresemo usukančke. Močnik naj se na majhnem ognju kuha 10 do 15 minut, pogosto ga mešamo, da se ne zasmodi na dno posode.
Postrežemo ga v skodelicah – jaz ga najraje jem kar samega, odličen pa je tudi, če mu dodamo žličko domače marmelade, ga rahlo posipamo s kakavom ali mu primešamo naribano jabolko. Igrajte se. Mlečni močnik lahko za nekaj dni tudi shranimo v hladilniku, mu ob naslednji uporabi prilijemo malo mleka in ga previdno ob mešanju pogrejemo.

Uporabimo zdravo pamet – jedi, ki so jih naši predniki jedli in pripravljali že stoletja, so tiste, ki so najbolj lokalne, najbolj domače, najbolj sveže in tudi primerne našim telesom ter presnovi. Z eksotiko ni nič narobe. Je pa zelo narobe, če zaradi nje popolnoma pozabimo na našo kuhinjo ter slovenske narodne jedi.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s