Delo doma – umaknite ga iz vidnega polja v omaro

Skoraj vsak izmed nas je že kdaj iz službe domov prinesel delo. Roki, pritiski, projekti, ki ne morejo čakati … Najverjetneje je v takem primeru doma vaš delovni kotiček kar jedilna miza, imam prav? Ali še huje – mnogi imajo delovni kotiček v spalnici. Naše delo in nedokončane obveznosti so tako ves čas v vidnem polju, tudi takrat, ko ne delamo in bi morali počivati. Računalnik in papirji nas namreč vedno znova podzavestno opominjajo na to, da je še nekaj nedokončanega, zato smo tudi doma ves čas pod sresom, nemirni in napeti.

Oaza dela
Sliši se nenavadno, a za dobro in učinkovito ter hitro opravljeno delo, si moramo ustvariti temu primerno delovno okolje. Vse, kar potrebujemo, naj bo pri roki in pospravljeno (v nam smiselnem redu). Delovni kotiček naj bo srčkan, prijeten, naj nosi naš pečat – na primer kakšen spominek iz nam ljubega potovanja, kakšno nagrado, na katero smo še posebej ponosni, morda samo najljubšo skodelico za kavo. Ustvarimo si samo našo oazo, v kateri bomo lahko stoodstotno zbrani, a bo hkrati na nas delovala pomirjujoče. Umaknimo vse, kar bi nas odvračalo od dela, še posebej naj ne bo v istem prostoru televizija.

Domače naučite tega, da vam znajo dati mir
Naučite domače, da vam dajo mir. Tudi vi verjetno v času, ko otroci delajo domače naloge, ne navijate glasbe, loputate z vrati, se na ves glas pogovarjate po telefonu in na obisk vabite vse vaše sosede, kajne? Uvedite enourno pravilo. V času, ko so otroci še pokonci, za delo doma porabite točno eno uro, to jim tudi povejte in takrat naj bodo tiho kot miške, potem pa se jim nepreklicno posvetite. Ko zaspijo, nadaljujte z delom.

Delovni kotiček naj se hitro pospravi ali skrije
Če imate veliko omaro, je idealno, da en del (dovolj je slab meter) le-te “žrtvujete” za delovni kotiček. Z nekaj malega dela lahko eno polico spremenite v krasno izvlečno mizico, po policah pa razporedite pripomočke. V to omaro lahko pospravite tudi fascikle z dokumenti in ostale ne tako zelo privlačne papirje in reči, ki jih ima vsaka družina. Recimo embalaže z navodili in računi za vso hišno elektroniko, vašo zbirko revij, foto albume itd … To je lahko prostor, katerega si delite tudi z ostalimi člani gospodinjstva – če vanj postavite stacionarni računalnik, je to lahko računalniško delovni kotiček za vse –  pa še otroke boste imeli pod kontrolo kaj počenjajo na internetu. V omari naj so nameščeni tudi printerji, v njej lahko shranite torbe za prenosnike in podobno.
Najboljša plat vsega pa je, da je tak delovni kotiček tik-tak pospravljen! Samo ugasnete luč in zaprete omaro, pa je. Nikjer niti najmanjšega sledu nereda ali dela.

Delo prinesite domov le “če gre za življenje in smrt”
Delodajalci na zaposlene pritiskajo na vse možne načine, da bi ti za malo denarja delali več. Tudi tako, da eni osebi naložijo dela za dva. Če boste vsak dan opravili dela za dva, vam ga bodo točno toliko tudi nalagali. Skoraj zagotovo lahko trdim, da za vse to garanje ne boste nikoli dodatno nagrajeni, opaženi ali pohvaljeni. Boste pa v nekaj letih izgoreli ali hudo zboleli. Tako pač je, vsi, ki smo delovni in zagnani, smo to lekcijo že izkusili. Ne govorim, da postanite slab delavec. Postanite pameten delavec! Ocenite, koliko ste sposobni narediti v osmih urah in toliko tudi naredite. Postavite sebe in svoje psihično in fizično zdravje absolutno in vedno na prvo mesto! In konec koncev – v primeru najslabšega scenarija – le dokler boste zdravi in polni energije, boste našli in dobili novo službo. Sesutega, bolnega in izžetega delavca pač nihče ne želi.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s