Pomlad na krožniku – ni užiten samo regrat

Takoj, ko sonce malce bolj ogreje zemljo, narava ponudi prve spomladanske plodove. Takrat se nas večina zapodi na osončene travnike nabirat regrat. A to še zdaleč ni edina in najokusnejša prva spomladanska zelenjava. Pravzaprav si lahko od pomladi do jeseni nabiramo in pripravljamo izjemno zdrave in okusne solate samo in zgolj iz “divjih” rastlin. Pa še zastonj so – le sprehoditi se moramo po njih.

Užitne in zelo zdravilne rožice
Ste kdaj pomislili, da bi v solato zamešali tudi cvetje? Nabiramo in jemo lahko naslednje cvetove, katere najdemo vsepovsod okoli nas:
– trobentice
– vijolice
– marjetice
– koprive
– ivanjščice
– kapucinke
– cvetove detelj
– domače mačehe (pazimo, da niso umetno gnojene!)
– cvetove čemaža
– cvetove rmana
– cvetove regrata

Za osnovo solate pa (poleg regrata) uporabimo še domači motovilec, liste čemaža, liste ozkolistnega tropotca, liste kapucinke in mlade liste lipe in bukve. Tudi vrtni plevel je užiten – na primer regačica in tolščak sta bolj bogata z zdravilnimi snovmi in železom, kakor solata, ki raste na isti gredi.

Pa še opozorila
Če prej naštetih rož in rastlin ne poznate dobro, jih raje ne nabirajte. Prav tako jih iz higienskih razlogov ne nabirajte ob cestah in sprehajalnih poteh. Nabrano dobro in večkrat operite – v naravi nabrano zelenje je precej bolj polno zemlje in blata, kakor v rastlinjakih pridelana kupljena zelenjava ali solata. In nenazadnje – če ste alergični na cvetni prah, cvetov raje ne uživajte.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s