Naredi sam: TOFU – čisto poceni, enostavno in zdravo

Če prisegate na vegetarijansko ali vegansko prehrano, potem na svoje jedilnike zagotovo uvrščate tudi tofu. Če pa ste vsejedi, je tofu izvrstna in zelo zdrava popestritev jedilnika, saj predstavlja odličen in bogat vir rastlinskih beljakovin.

A kos tofuja je precej drag špas, zato je smotrno, da si ga izdelate sami. Ne le, da je doma izdelan tofu okusnejši, iz pol kilograma sojinih zrn izdelamo nekje med 600 in 700 grami tofuja. Kar pomeni, da nas stane cel kilogram domačega tofuja približno 3 evre.

Postopek po korakih:
1. V hladno vodo za 24 ur namočimo četrt kilograma zrn soje.
2. Vodo od namakanja zlijemo stran in zrna dobro oplaknemo.
3. Zrna soje stresemo v blender (ali kak drug zmogljiv mešalnik), jih zalijemo s cca 2x več hladne vode in dobro zmeljemo, da dobimo belo tekočino.
4. Dobljeno tekočino precedimo čez cedilo in gosto gazo ali kakšno drugo podobno krpo, ki je primerna za precejanje.
5. Zelo dobro ožamemo – tekočina, ki smo jo dobili je sojino mleko, gošči pa rečemo okara in je nikar ne zavrzite – lahko jo uporabite za pripravo polpetov, beljakovinskega kruha, peciva in podobnih dobrot.
6. Če je mleko precej gosto, mu dodamo še kakšen liter vode. Jaz razredčim toliko, da iz četrt kilograma zrn dobim dobra dva litra mleka. Če pa bi sojino mleko radi uporabljali za pitje, ga razredčite precej bolj. Iz 250 g zrn si lahko pripravite do 5 litrov mleka
7. Mleko postavite na majhen ogenj in ob občasnem mešanju naj po malem vre vsaj 20 minut. Vretje je obvezno, saj je sojo pred zaužitjem nujno dobro temperaturno obdelati – surova naj bi vseobovala določene škodljive toksine, pa še okus postane bolj prijeten. Odstavite.
8. Dodajte koagulant (po občutku, dve do tri žlice) – jaz dodam kar jabolčni kis, lahko pa uporabite tudi limonin sok, rižev kis ipd. Dobro premešajte. Po nekaj minutah se začne sesirjen del ločevati od tekočine. Pustite počivati cca 20 minut.
9. Dobljeno sesirjeno zmes ponovno precedite skozi cedilo in gazo. Na vrh poveznite krožniček in obtežite, da se iztisne vsa odvečna tekočina. Naj se odceja vsaj pol ure.
10. Previdno odvijte in dobili ste svoj blok tofuja (cca 300 – 350 g). Tofu hranite potopljen v posodi, v katero nalijete svežo hladno vodo. Vodo menjujte vsak dan, tofu pa bo uporaben vsaj teden dni.tofu

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s