“Sfejkani” francoski rogljički

Francoski rogljički. Mmmm… Hrustljavo in slastno kvašeno listnato testo, v njih pa marmelada ali čokoladno polnilo. Ali pa nič, da jih lahko po mili volji na debelo z nutello napolnimo kar sami. Kot nalašč za crkljanje ob jutranji ali popoldanski kavici. Če jih pripravljamo po tradicionalnem receptu, je z njimi kar precej dela. Na srečo obstaja fantastična in hitra (a niti malo slabša) alternativna različica:

Potrebujemo:
1/4 kocke svežega kvasa
4 žlice sladkorja
2 dl mlačne vode
350 g  bele moke
1 mala žlička soli
4 velike žlice olja
50 g  masla

Priprava:
Iz kvasa, sladkorja in mlačne vode vzhajamo kvasec. Dodamo moko, sol in olje in umesimo testo. Pustimo ga vzhajati 30 minut. Še enkrat ga umesimo, nato pa ga okrog in okrog namažemo z maslom. Trik: maslo narežemo na tanke rezine in ga položimo na testo. Toplota naših rok bo maslo ravno dovolj omehčala, da ga bomo z lahkoto vtrli v testo.
Z maslom premazano testo položimo v posodo, jo pokrijemo s folijo in vse skupaj pustimo v hladilniku najmanj dve uri.
Testo vzamemo iz posode in ga kar z rokami razprstremo po delovni površini (nič je ne pomokamo, maslo na testu poskrbi za to, da se površine ne oprime preveč) v pravokotnik velik cca 35 x 45 cm. Cikcak ga razrežemo v trikotnike, na širsi del denemo žličko marmelade, lahko pa jih naredimo tudi prazne. Te trikotnike potem “zarolamo” v rogljičke, katere položimo na s peki papirjem obložen pekač, premažemo s stepenim jajcem in pustimo vzhajati. Rogljičke pečemo cca 15 minut na 180 – 200 stopinjah.

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s