Kostne juhe – pozabljena “super hrana” iz ostankov

Skoraj bogokletno je, če na slovenski mizi manjka goveja juha. Odlična jed, ki prijetno pocrklja naše želodčke, v kateri se mora skuhati lep in dober kos mesa in morda še kakšna kost. A ravno kosti so tiste, iz katerih lahko za res malo denarja pripravimo juhe izredno polnih in močnih okusov. Kostne juhe so krepki in hranil polni obroki, najbolj koristne, da ne rečem celo zdravilne, pa so za odraščajočo mladino in starejše ljudi.

Kostna juha – malica pračloveka
Zgodovinarji pravijo, da gre za eno najstarejših jedi z menija človeštva, saj naj bi kostne juhe jedli že praljudje, ki od ujete živali niso zavrgli prav ničesar. Torej gre za čisto pravo izvorno, dan danes tako popularno, “paleo” oziroma “keto” hrano. Ne pozabimo, tako imenovana super-živila imamo pred nosom, tako rekoč na domačem pragu, poznali in jedli so jih tudi naši dedki in babice in nobene potrebe ni, da jih uvažamo iz deset tisoče kilometrov oddaljenih dežel.

Super-jed iz cenenih “odpadnih produktov”
Kostne juhe lahko pripravimo iz skoraj katerih koli kosti. Za perutninsko kostno  juho sama pogosto uporabim prsno kost in vršičke perutavk ali kosti puranjih beder. Za svinjsko kostno juho lahko pri mesarjih dobimo kosti, katerih se drži še bogata mera mesa, najboljše so kosti, ki jih izluščimo od zarebrnic. Goveje kosti so za drobiž na voljo praktično v vsaki trgovini. Kostna juha se lahko kuha samo iz ene vrste kosti ali pa iz različnih vrst hkrati. Sama najraje kombiniram goveje in svinjske ali perutninske in svinjske.

Priprava je že poznana in enostavna
Kostno juho pripravimo na enak način, kakor vsako mesno juho. V lonec damo kosti (ni jih treba niti blanširati, niti prati – razen, če vam prej niso padle po tleh), dodamo na polovico prerezano večjo čebulo, nekaj strokov česna, poper v zrnu, lovorjev list, nekaj zelene (lahko tudi suhe ali zamrznjene), morda ščep muškatnega oreščka, sama pa rada za bolj poln okus dodam še kakšen stržen zelja ali ohrovta ali stebelni del brokolija oziroma cvetače (ko pripravljam našteto zelenjavo, strženov ne vržem stran, pač pa si jih za juhe prihranim v hladilniku). Solimo in zalijemo z mrzlo vodo. Kostna juha se mora na majhnem ognju kuhati dlje kot mesna, torej najmanj dve do tri ure, še raje štiri, zato korenček dodam šele v zadnji uri kuhanja. Juho ohladimo in jo čez noč postavimo v hladilnik, da lahko z vrha posnamemo strjeno maščobo, ker je le-te pri kostnih juhah več, kot pri mesnih. Precedimo in zakuhamo jo po želji.

Je izjemno bogatega okusa, svojevrstno veselje pa je tudi (prav nič vizualno privlačno) obiranje kosti, katerih se drži rahlo in najbolj okusno meso.

Prava zakladnica vitaminov in rudnin
Sicer pa so kostne juhe izjemno bogat vir zdravih maščob, vitaminov in mineralov (predvsem kalcija), ki so pomembni za zdravo kožo, kosti in sklepe. Kostna juha je lahko prebavljiva, izboljša prebavo in deluje zdravilno na zaščitni sloj prebavnega trakta. Najbolj jo priporočajo mladim, ki rastejo, aktivnim športnikom ter starejšim, da si z njo okrepijo kosti ter “podmažejo” sklepe.

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s