Zdravih, dietnih in brezgrešnih slaščic NI!

Dajmo si že enkrat naliti čistega vina. Kar lasje se mi postavijo pokonci, ko berem članke, gledam televizijo in sledim receptom, ki zavajajo s trditvami, da si lahko pripravite zdrave, brezgrešne, dietne, brez sladkorja in bele moke, skoraj brezkalorične slaščice. Tega ni. Nisem nutricionist, a dajmo prosim tule uporabiti malo zdrave pameti. Če jim odvzamete sladkor in moko, jim morate dodati sadne ali umetne sladkorje in enormne količine maščob. In da, četudi gre za zdrave maščobe, le-te niso čisto nič manj kalorične od manj zdravih.

“Joj, občutljiva sem na gluten!”
Prepričana sem, da se ljudje, ki imajo dejansko intoleranco na gluten, samo za glave držijo, ko opazujejo to novo modno muho. Poleg tega je takšno afnanje najmanj neotesano, da ne rečem kar perverzno. Celiakija je namreč izredno huda in težka bolezen, težave ob zaužitju najmanjše količine glutena pa so pogosto tako hude, da oboleli potrebujejo bolnišnično oskrbo. Verjetno se jim tale trend vsesplošne občutljivosti na gluten ne zdi niti malo zabaven ali prikupen.
Če vas napihuje, to prav gotovo ni zaradi tistega kosa belega kruha, ki ste ga pojedli predvčerajšnjim ampak je stoodstotno od smutija, ki ste ga popili za zajtrk, krožnika solate, ki ste ga pojedli za kosilo in čičerikinega namaza, ki ste si ga za malico namazali na brezglutenski kreker. Nič ne napenja bolj od sveže zelenjave in sadja! Popijte be-be čaj in prenehajte z neumnostmi.

Slaščice brez belega sladkorja
Dejstvo – slaščica ni slaščica, če ni sladkega okusa. To sladkobo moramo torej nekako ustvariti. Najbolj varna alternativa je zamenjava sladkorja za eritritol, kar občasno naredim tudi sama. Eritritol je sladkorni alkohol, ki je pridobljen z naravnim postopkom fermentacije in ne vsebuje kalorij. Minus je relativno zelo visoka cena eritritola (8 do 10 evrov za pol kilograma) in njegov odvajalni učinek, če z uporabo pretiravamo. O umetnih sladilih pa smo izvedeli že toliko slabega, da se jih raje izognite.

Druga alternativa slajenja so sadni sladkorji (dateljni, fige, agavin sirup) in med. Res je, da gre za bolj zdravo izbiro od belega sladkorja, a zato nič manj kalorično, telo pa jih presnavlja na enak način kot beli sladkor – zanj so to v vsakem primeru na koncu ogljikovi hidrati in kalorije.

Slaščice brez moke
Pirine, polnozrnate, ržene … Sliši se krasno, a še vedno je to moka. Produkt pridobljen iz žitnega zrna, torej ogljikov hidrat, v primeru polnozrnatih mok pač z nekoliko več vlakninami.
Če se moki izognemo, jo moramo v testu z nečim nadomestiti. Za volumen in strukturo testa potrebujemo običajno zato več jajc, namesto žitne moke pa različice iz oreščkov – pasta iz namočenih indijskih oreščkov, mandljeva moka, kokosova moka … Res je, da vsebujejo zelo malo ali skoraj nič ogljikovih hidratov, so pa zato izredno mastne. Potem pa, kot da ni maščobe dovolj, vsemu dodajo še pošteno merico kokosovega olja. Ker je zdravo. Au. Kar pri žolču me zaboli. 😉

Ko potegnemo črto
Nedavno sem si vzela čas in izračunala natančno primerjavo dveh čokoladnih tort. Prva je bila klasična, z bogatim čokoladnim biskvitom, čokoladno-smetanovo kremo in oblivom iz čokolade in masla. Druga je bila pa njena “zdrava” presna različica. Skrbno sem seštela vse kalorije in vsebnost maščob, ogljikovih hidratov in proteinov. Končni rezultat je bil pričakovan: Kos klasične torte (ob upoštevanju, da obe torti razrežemo na 12 kosov) je bil precej večji. Vseboval je približno 30 kalorij manj kot “zdrava” torta. Imel je nekaj gramov več ogljikovih hidratov, a zato precej zmerno količino maščob in nekaj proteinov. Kos “zdrave” različice torte je bil precej majhen, zelo kaloričen, prava maščobna bomba. Ogljikovih hidratov res ni vseboval veliko, a ne na račun več proteinov, pač pa maščob.

Kaj nam ob vsem tem torej poreče zdrava pamet? Če nimate resnih in hudih zdravstvenih težav, si brez slabe vesti in kompliciranja tu in tam privoščite tisti kos normalne čokoladne torte in v njem uživajte od prvega do zadnjega grižljaja. Ne bo vam škodilo!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s