Popolni krofi, (skoraj) kot s Trojan

Res dobre in lepe krofe v resnici sploh ni tako težko narediti. Finta je le v tem, da je pot do odličnega krofa polna fint :). Takih fint, katerih v kuharskih knjigah ne zapišejo. No – jaz vam jih izdam vse.

Pa se kar lotimo testa iz katerega boste dobile cca 20-30 krofov, odvisno od velikosti:
– 1 kg bele moke (ni treba komplicirati) – sobna temperatura ali malo ogreta, kot smo naredili pri buhteljčkih

– 120 g stopljenega masla ali olja
– dve kocki kvasa (naj bo svež in segret na sobno temperaturo)
– 1 mala žička soli
– 1/2 l mleka, toplega
– 8 do 10 rumenjakov (odvisno od velikosti jajc)
– 150 g sladkorja + 2 vanili sladkorja
– limonina lupinica (od ene bio limone)
– 2 žlici ruma (lahko tudi kakšno več)
– muškatni orešček (za noževo konico ali manj, zelo previdno z njim, lahko tudi brez)

Postopek:
1. Iz mleka, kvasa in 4 žlic moke + 2 žlic sladkorja naredimo kvasec. Ko je ta narejen, denemo v večjo skledo vse preostale sestavine, na sredino vlijemo kvasec in z električnim mešalnikom s spiralastimi nastavki vse zelo dobro vmešamo. Gnetemo vsaj nekaj minut – dlje kot gnetemo, bolj bodo krofi puhasti. Dobiti moramo rahlo kvašeno testo, ki pa se ne lepi.
2. Testo razdelimo na enake dele, težke med 80 in 85 grami za večje krofe in okoli 60 gramov za manjše (trgovinska velikost). Finta – ne delajte “od oka”, kar lepo vzemite elektronsko tehtnico in stehtajte vsak košček testa posebej. Gram gor ali dol, več pa ne odstopajte. Vsak kos testa oblikujemo v lepo in čim bolj popolno gladko kroglico. Kroglice damo vzhajati na pomokano krpo. Finta: pri tej fazi se res potrudite – od tega, kako lepe bodo kroglice, je odvisen končni izgled krofov – manj boste natančne, bolj vegaste in čudaške krofe boste imele na koncu – tega pa nočete, kajne. Kroglice pokrijemo še z eno krpo in naj vzhajajo tako dolgo, da približno podvojijo svojo velikost. Finta – ker je 25 krofov kar veliko, jaz za podlogo in pokrivanje uporabim kar rjuho, zložim pa jih na jedilno mizo. V prostoru naj bo toplo in brez prepiha.
3. Cvrtje: naj vam ne bo žal olja! Kupimo kvalitetno sončnično olje. Olje za cvrtje, repično ali rastlinsko olje ima za krofe nek preveč izrazit priokus, ki ni OK. Uporabimo veliko posodo s pokrovom. Vanjo vlijemo za približno dva centimetra olja. Mit, da morajo krofi v olju na polno plavati ne drži – če so težki in v olju povsem plavajo, se preveč potopijo in potem ne dobijo lepih “kranceljnov”. Olje ne sme biti premočno segreto. To boste glede na vaš štedilnik in posode, ki jih uporabljate, morale žal pogruntati same, vsekakor pa za cvrtje krofov velja, da je bolje v manj, kot preveč vročem olju, nekje med 140 in 150 stopinjami.
Krofe damo cvreti v posodo z vzhajano stranjo navzdol. Pokrijemo s pokrovko in cvremo 3 do max 4 minute. Obrnemo in razkrite cvremo še naslednje 3-4 minute. Predenemo jih na kuhinjske brisačke, da popijejo odvečno olje. Finta: hkrati ocvrite raje manj, kot več krofov. V posodi še dodatno vzhajajo in če se vam bodo med cvrtjem dotikali, bodo postali vegasti, lahko se prekucnejo in bodo brez kranceljčkov. Obvezno precedite olje in očistite dno posode od zažgane moke po vsaki “rundi” cvrtja! Najkasneje po tretji pa olje v celoti zamenjajte za sveže.
4. Polnjenje: kupite si brizgo, lepo prosim. Stanejo nekaj evrov in nima smisla, da si na koncu uničite ves predhodni trud. Definitivno priporočam, da ostanete pri marelični marmeladi. Ni jo čez klasiko. Krofe še vroče polnite z marmelado. Ne bodite škrti, pretiravati pa tudi ni treba, ker lahko v nasprotnem krof raznese. Tako polnjene krofe pustite, da se ohladijo. šele hladne jih posipajte s sladkorjem. Finta: mleti sladkor hranim v posodi skupaj s strokom vanilije. Dobi neverjeten vonj.

In to je to. Zdaj ne bo več izgovorov, ko vam na vrata pozvoni mularija z vprašanjem: “A mate kej za pustahrusta”…

 

 

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s