Kdo je rekel, da je kruh treba mesiti?

Naše babice so nas učile, da dlje ko kruh mesimo, bolj je ta rahel. Pa seveda tudi vzhajamo ga lahko večkrat. Hec je, da obstaja tudi način peke kruha, pri kateri vse delo rahljanja naredijo kvasovke med daljšim procesom fermentacije.

Tak kruh je poln velikih lukenj, ki smo jih vajeni pri kupljenih štrucah, njegova skorja pa je neverjetno hrustljava. A če ga želimo jesti za zajtrk, se moramo na to spomniti že zvečer. In še meni najljubše dejstvo – predpriprava zajema samo in zgolj to, da vse sestavine namečemo v en pisker in ga potem do naslednjega dne pustimo čisto pri miru. Osnovni recept vam bom napisala za 1 kg moke, sama je za en hlebec uporabim 0,5 kg.

Potrebujemo:

-1 kg moke (kakršna koli – po vaših željah, lahko ji dodate tudi semena)
– 1/2 zavitka svežega kvasa (ali 2 vrečici suhega)
– 15-20 g soli (odvisno koliko slan kruh vam je všeč)
– 6 do 7 dl vode (malo je odvisno od moke, ne obremenjujte se)
+
– ognjevarno posodo s pokrovom (jena, emajlirana, lončena …)

Postopek: vse sestavine damo v večjo plastično posodo – nasujemo moko, po njej enakomerno raztresemo sol, kvas razdrobimo med prsti in dolijemo vodo. S kuhalnico ali žlico malo pomešamo, samo toliko, da se sestavine povežejo. Posodo pokrijemo s folijo za živila in pustimo čez noč na kuhinjskem pultu. Zjutraj bo testo videti polno mehurčkov in kakor, da je tekoče.
V hladno pečico damo ognjevarno posodo (s pokrovom vred) – posode z ničemer ne premazujemo. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Ko je ogreta, iz nje vzamemo ognjevarno posodo. Vanjo hitro “vlijemo” kruhovo zmes, pokrijemo s pokrovko in pečemo cca 35-40 minut. Posodo razkrijemo in pečemo še 10 minut, kar da kruhu neverjetno hrustljavo skorjico.

Obstajajo variacije, da kruhovo zmes še premesimo pred peko, a sem ta del s časom opustila, ker v ničemer ni vplival na končni rezultat. Če želite, da ima kruhek po vrhu malo mokice, jo pač potresite po testu, ko ga predenete v jeno. 🙂
Naj vam uspe!

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s