Sprehodi so zastonj.

KER NAM ZA ZDRAVJE VEDNO OSTAJA PREMALO DENARJA:

Izgovor, da je rekreiranje nujno povezano z visokimi stroški, ne pije vode. Izberite si rekreacijo, ki je človeškemu telesu najbolj naravna, ki jo lahko prakticirate v vsakem letnem času, ob vsaki uri in kjer koli. Govorim seveda o hoji.

Vse, kar potrebujete, so le udobni čevlji.
Res je, da iz reklamnih letakov ves čas v nas skačejo najnovejši modeli pohodniške obutve. Ne trdim, da za naše noge ni zdravo, da nosimo čevelj, ki blaži udarce in je iz najnovejše super-nano tkanine, ki diha kot naravna koža. Če si jih lahko privoščite, si jih kupite. Dejstvo pa je, da je za hojo najbolj pomembno predvsem to, da je čevelj udoben.

Tudi oblačila so lahko poponoma običajna. Udobne hlače, bombažni zgornji deli, večplastno ali “čebulno” oblačenje, pa ste. Če se boste zagrizli v kakšen klanec, vam bodo morda prav prišle pohodne palice, nujno pa ni! Naši starši in stari starši so vsepovsod čisto normalno zlezli brez vse te navlake in opreme.

Kam se odpravimo?
Za začetek po bližnji okolici. Naši sprehodi in pohodi naj se začenjajo pred domačimi vrati. Če se boste morali prevažati do neke izhodiščne točke, je precej velika verjetnost, da vas bo motiviranost minila še preden bi prišlo do kakšne resnejše športne akcije. Tudi po opravkih se odpravite peš. Če ste doma v velikem mestu, izstopite iz avtobusa eno ali dve postaji prej. Če ste v dobri kondiciji, si izberite daljšo ali zahtevnejšo turo, pospešite tempo.

Kako intenzivno in kako pogosto?
Po zdravi pameti. Če želite, da vam hoja preide v navado, naj bo to predvsem prijetna izkušnja. Ne tekmujte s sabo ali z drugimi. Sprehode podaljšujte postopoma. Začnite po ravnem, ko svojo “turo” obvladate z lahkoto, jo podaljšajte ali dodajte kakšne stopnice, krajše klance.

Hoja lajša stres.
Ritmično in enakomerno gibanje nas zaziba v neke vrste meditativno stanje. Med energičnim sprehodom lahko morda lažje sprostite nakopičeno jezo, premislite o težavah ali nadlogah, ki vas pestijo, med gibanjem v naravi se porodijo številne dobre ideje, naše telo in možgane pa tudi napolnimo s kisikom, kar poživlja in zbistri um.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s