Podnevi šiva, ponoči para. Mojškra Klara.

Šivalni stroj, pomočnik, ki izginja iz sodobnih domov.

Verjetno smo vsi v mladosti nosili oblačila, ki so jih naše mame in babice sešile same. Te mame so, prav tako kot me, hodile v službe, skrbele za dom in vzgajale otroke. Kdaj so torej našle čas, da so sedle še za šivalni stroj? Verjetno so kakšno uro na dan manj presedele pred televizorjem. In niti sekunde časa niso zapravile v virtualnem svetu. Otroke pa so poslale ven. Bile so prisiljene šivati – oblačila so bila draga, težje dostopna in niti slučajno ne tako raznovrstna kot zdaj.

Ali je šivalni stroj dan danes smiselna naložba?
Trdim, da je. Vsekakor se doma ne splača več šivati garderobe, razen v primeru, da bi v tem početju našle prav posebno zadovoljstvo ali talent. Vsekakor pa šivalni stroj hitro povrne investicijo. Največkrat ga uporabim za šivanje razparanih šivov: žepi, podloge, posteljnina, razparani robovi brisač in kuhinjskih krp, odparane zadrge, krajšanje hlačnic, zaves … iz raznoraznih ostankov lahko v nekaj minutkah sešijete na primer prevleke za okrasne blazine ali “žakeljčke” za shranjevanje raznih malenkosti.  Šivalni stroj nam prihrani tam, kjer bi sicer pogosto metali stran. Hišnim tkaninam in oblačilom podaljša življenjsko dobo ali jih reciklira.

Veščino šivanja s šivalnim strojem lahko usvojite zelo hitro. Potrebna je le natančnost in nekaj vaje. Na spletu najdete odlične videe, ki vas uvedejo v osnove, potem pa je praktično vse prepuščeno vaši domišliji. Če pa imate večje ambicije, vseeno priporočam obisk kakšnega šivalnega tečaja.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s