Kaj boste pa vi jedli prihodnje leto tak čas? Jaz že vem!

Čas je, da razmislite o vrtu.

Če ste vrtičkar ali vrtičkar začetnik je zdaj čas, da začnete razmišljati o letošnji letini. Čeprav naravo pokriva bela odeja, lahko z načrtovanjem vrta že pričnete. Razmislite o naslednjem:

1. Kaj si želim pridelati? Sestavite seznam. Bodite drzni. Vsako leto posadite vsaj eno vrsto zelenjave, ki je še niste pridelovali.

2. Pripravite si načrt vrta. Upoštevajte osnovna načela kolobarja in dobrih ter slabih sosedov med rastlinami. Upoštevajte tudi sončne in senčne lege, ter odcednost terena. Če ste na tem področju popoln začetnik, si vzemite dovolj časa in se podrobno poučite o vsem tem. Od tega namreč preverjeno zelo odvisen uspeh letine in s tem tudi vaše zagnanosti za vrtnajenje

3. Preglejte staro seme, nakupite seme, izmenjajte seme. Preglejte svoje stare zaloge semen. Po mojih izkušnjah večina semen lepo vzklije tudi še kakšno leto po preteku datuma veljavnosti. Stara semena zavrzite, pričnite z nakupovanjem semen, semena za bolj eksotične rastline lahko naročite prek spleta iz tujine. Če imate lastno seme ali viške le-teh, na facebooku pošičete forume, kjer si vrtičkarji izmenjujejo semena.

4. Pripravite se na skorajšnjo setev v toplo gredo. Če je potrebno, zamenjajte počena stekla in nagnite deske. Februarja bo že čas, da tople grede dokončno pripravite in zasejete – sejete lahko solato berivko, por, zeleno, mesečno redkvico in zgodnje vrste kapusnic za flance.

Želim vam veliko veselja ob načrtovanju letošnje letine!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s