Čvrst domač grški jogurt, pa kar z radiatorja!

Ste ljubitelji gostih, čvrstih, kremastih grških jogurtov, ki so tako polnega okusa? Nič lažjega, z malo truda si jih v nekaj minutkah in praktično čez noč lahko priravite kar na domačem radiatorju.

V čem je “keč”? Grški jogurt je v resnici običajen jogurt, katerega odcejajo tako dolgo, da se izloči večina sirotke. To mu da gosto in kremasto strukturo. Če malo poenostavimo, je grški jogurt bolj koncentrirana različica navadnega jogurta. Nekaj podobnega, kot je kondenzirano mleko. Mi bomo naš jogurt pripravili brez odcejanja, a z dvojnim mlekom. Obljubim vam, da je rezultat fantastičen.

Potrebujemo:
1 l mleka – lahko manj mastno
1 lonček navadnega jogurta
90 g posnetega mleka v prahu

V posodi s stepalko dobro zmešamo mleko in mleko v prahu. Postavimo ga na štedilnik in ga počasi ogrevamo nekje do 50 stopinj. Počasi zato, ker je gostejše in se rado zažge pri dnu. Nasvet za vse, ki nimate termometra – če vanj pomočite prst (naj bo prosim čist), bo približno takšne temperature, kot je zelo topla voda za tuširanje. Odstavite, s stepalko dobro vmešajte lonček navadnega jogurta, vlijte v primerno posodo, jo pokrijte z alu folijo in čez noč postavite na topel radiator. Če bo noč kratka in se vam bo zjutraj zdelo, da jogurt še ni dovolj čvrst, ga pustite na radiatorju še nekaj ur. Ko bo primerne strukture, odstranite alu folijo, pokrijte ga s plastično folijo za živila in shranite v hladilniku. Okusen in uporaben bo najmanj teden dni.

Opozorilo: Če uporabljate surovo mleko, ga morate pred izdelavo jogurta obvezno prekuhati in ohladiti.

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s